Őszi kultúrfröccs Újbudán: Eleven Design Hétvége

Az érdeklődők idén október 9-11. között látogathattak el az Eleven Design Hétvége keretein belül szervezett ingyenes, kulturális programsorozatra. Különféle események voltak a Gárdonyi téren és a Bartók Béla úton lévő galériákban, vendéglátóhelyeken, könyvesboltokban és kiállítótermekben is . A kínálatban a kortárs képzőművészet, a film, a zene, a gasztronómia, a vizuális kultúra, számtalan workshop és három belvárosi séta is helyet kapott. 

Nem meglepő, hogy a már-már mini fesztivál kaliberű Eleven Design Hétvége a 11. kerület egyik jelentős kulturális eseményévé nőtte ki magát. A programsorozatot minden évben tavasszal és ősszel a Kulturális Tizenegy Egyesület szervezi, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Bartók Béla Boulevardon (BBB) található intézmények képviselte kulturális értékekre és ennek fontosságára Újbudán. A hivatalos oldal szerint (Az egyesület először 2013 őszén rendezte meg az akkor még Eleven 11.11 néven futó eseményt, a hivatalos oldal szerint (https://kult11.wordpress.com/) az egyesület először 2013 őszén rendezte meg az akkor még Eleven 11.11 néven futó eseményt. 

A részletes programot a szervezők csak pár nappal a hétvége előtt hozták nyilvánosságra ezzel megnehezítve az előre tervezést és sajnos gyakran egy napon több program is ugyanarra az időpontra esett. Segítség volt viszont, hogy a fesztivál ideje alatt az Eleven Design Hétvége Facebook oldalán folyamatosan nyomon követhetőek voltak az aznapi hírek, programváltozások (https://facebook.com/ELEVENdesignhetvege).
 Az idei egyik nagy kedvenc rögtön az első napon meglett. Péntek este a Café Gottier látogatói egy unikumnak számító programon vehettek részt. Itt debütált ugyanis az Interaktív Csokikurzus, ami teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A gasztronómiai élményért Máthé Barnabás, a hangulatért pedig Benkő Zsolt és zenész társa voltak felelősek. A végeredmény pedig teljes harmónia, ami a művészetek ötvözetéből bontakozott ki.

Megtudhattuk többek között, hogy hogyan kerül a bonbonba a töltelék és azt is, hogy normál esetben 3-4 hétig szavatos, ami sokat elárul a több évre csomagolt gyári bonbonok tartalmáról és színvonaláról. Nem csak egy rendkívül minőségi bonbon, lépésről lépésre való elkészítésének lehettünk szemtanúi egy kényelmes antik fotelből, hanem magának a folyamatnak is résztvevői lehettünk. A desszert íz világának meghatározása mellett az alkotók a közönségre bízták azt is, hogy milyen hangulatú legyen a zenei aláfestés. Szavazás alapján dőlt el, hogy a töltelékbe mákolaj, narancsvirág víz, rózsavíz kerüljön, megspékelve egy kis fahéjjal vagy kardamonnal. Végül egyhangúan szavaztuk meg a narancsvirág-fahéj kombót, ami tökéletesnek bizonyult. A bonbonokkal teli tálca többször is körbement, így volt, aki nem csak egyszer kóstolhatott. Ha valakinek az ízelítő meghozta a kedvét a folytatáshoz, bővebb információt a csokoládé készítő kurzusról www.9s.hu oldalon talál. Aki pedig inkább rögtön az elkészített formát választaná, az a Café Gottierben darabonként pár száz forintért vásárolhat a finomságokból. Sajnos az Interaktív Csokikurzussal egy időpontra esett a Fejezetek a magyar grafika aranykorából (Gross Arnold gyűjteménye) című kiállítás megnyitója, így ez a program már aznap nem fért bele.

A hideg és borús idő ellenére a szervezők frappánsan megoldották a szabad téri események lebonyolítását is. Péntek este egy hangulatos szabadtéri vetítésre lehetett beülni a Gárdonyi téren kifeszített fehér mozivászon elé, szombaton pedig az ugyanarra a helyre felhúzott, fedett kis színpadon váltották egymást az előadók - koncertet adott többek között például a Melodisztik vagy a Pátkai Rozina Quintett. A szombati kínálatot gazdagította három belvárosi séta, ami különböző, előre megtervezett útvonalakon végighaladva szeretné bemutatni a Bartók Béla úti épületeket építészeti és kulturális szempontból. A sétákra, amiket a Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft. (BUM) szervez, előzetesen regisztrálni kellett, de ha valaki közben kapcsolódott be, az sem jelentett különösebb problémát.

A kb. másfél órásra tervezett séta elején megtudhattuk például Antal János idegenvezetőtől, hogy a Bartók Béla úton lévő épületek többsége szecessziós stílusban készült. Az útvonal a műsorfüzet szerint a Gellért tértől (találkozó hely) a Bartók Béla úton a Móricz Zsigmond körtérig tartott. Minden megállóhelyen egy ott dolgozó mesélt a csoportnak a hely történetéről és az ottani kulturális értékekről. Kellemes meglepetés volt, hogy a Bor és Kézműves Üzlet, Műhely, Galéria borkóstolóval, Kelet Kávézó és Galéria szendvicsekkel, a Szatyor pedig pogácsával várt minket. Itt Bosznai Tibor művészeti vezető személyes történeteken át idézte meg többek között Karinthy Frigyest és körét. Betértünk az Pagony gyerekkönyvesboltba, megnéztük a Faur Zsófi Galéria aktuális kiállítását, betekintést nyertünk a Csonka János Emlékmúzeum egyedülálló tárlatába, ami a magyar ipar fejlődésében nagy szerepet játszó gépészmérnöknek állít emléket. Végül ellátogattunk a Gross Arnold Galériába, ahol a művész fia mesélt édesapja egyedülálló hagyatékáról, ami szerves részét képezi a magyar grafika aranykorából fennmaradt képgyűjteménynek. A közel három órás séta a Móricz Zsigmond körtéren ért véget. Az Eleven Design Hétvége eseményei közül ezt a programot tartottam kulturális szempontból a legegyedibbnek és legújszerűbbnek. Az ehhez hasonló eseményekről bővebben a http://bevasarloutca.hu/hu/ oldalon lehet olvasni.

Az utolsó napon a reggelire helyezve a hangsúlyt, a programban résztvevő Bartók Béla úti vendéglátóhelyek különleges ételekkel és italokkal várták az érdeklődőket. A La Nube-ba látogatók például élő zene mellett, bohém francia hangulatban fogyaszthattak kávét és croissant. Összességében tehát egy családias hangulatú eseményen vehetett részt az is, aki véletlen csöppent bele a hétvégi forgatagba és azok is, akik direkt mentek el egy-egy előre kiszemelt programra. Nem utolsó sorban a részvétel tényleg minden programon ingyenes volt három kivételével, ahol az esemény leírása mellett a részvételi összeget feltűntették, ami feltehetően a kurzust és az anyagköltséget fedezte (20.000 Ft+áfa). Ha valaki lemaradt az őszi programsorozatról, a https://kult11.wordpress.com/ oldal szerint várhatóan jövő tavasszal a hasonló keretek között megrendezett Eleven Tavasz várja majd a látogatókat.