Eleven-Újbuda - életrevaló tájékoztatás

Eleven-Újbuda

Kapcsolj ki Újbuda – TOP 3 hely a téli estékhez

Amikor beköszönt a fagy és a Duna parti séta vagy a Kopaszi gáton való sörözés már nem a legdíjazottabb ötlet, akkor hova menjen az ember? Van még kiaknázatlan terület a 11. kerültben. Íme:

Miután Újbuda felkapott, mainstream helyei minden este zsúfolásig vannak, szerettem volna újabb helyeket keresni, ahol a téli estéken az ember felmelegedhet. Nem kell sokat sétálni a Bartók Béla úton, hogy az ember találjon felfedezetlen helyeket és néhány üres asztalt.

Kézműves sör elvitelre

12386539_1143677922324008_1524848616_n.jpg

A Móricz Zsigmond körtér a Kosztolányi Dezső tér között valahol félúton van egy kézműves söröző, ahol a csapból is sör folyik. Hogy mitől más ez, mint a többi? Bár itt üres asztal nem vár, de annál több műanyag palack, az 1-től a 2 literesig. Körülbelül 12 különböző fajta sörből választhatsz elvitelre, a chilistől elkezdve, a szűretlen búzáig. A legkisebb kiszerelésük az 1 literes, de nem kell félni, biztosan elfogy minden cseppje. A boltokban kapható, üveges társaikhoz képest, árban a középmezőnyt erősítik, kb. 790Ft/l és 1690Ft/l között mozognak. Amikor fagypont alá esik a hőmérséklet, az utcán kortyolt kézműves sör nem biztos, hogy a legmegfelelőbb megoldás, de addig, míg eljutsz A-ból B pontba hű társadként elkísér.

12348389_1143677975657336_1619114291_n.jpgfak.png
 

 

 

 

 

Függőknek

12348684_1143678072323993_1336408512_n.jpgaddicted.png

 

 

 

 

 

Aki nem alkohollal fűtené testét a hideg ellen, annak ott a túloldalon az Addicted 2 Caffeine kávézó. Letisztult hely, különleges kávék, fotel a sarokban. Bárkinek, aki zajmentes környezetben turbózná fel magát egy kis koffeinnal, itt megteheti. 16 óra után persze a borkedvelők is rendelhetnek, nagy kínálatból válogathatnak. A levendulás forrócsoki mellett tettem le a voksomat, amely nem okozott csalódást, az étcsoki mellett lágyan érződött a levendula jellegzetes ízvilága is. A hely külön csábítja a kisgyermekes szülőket, ugyanis külön kis bunker várja a kicsiket.  12358316_1143678022323998_633622014_n.jpg

  Elmész te a FAK-ba! 

12348254_1143677668990700_320896206_n.jpg

A Hadikház – Szatyor – Kelet háromszög mellett pedig új hely nyílt Fekete Arany Klub néven. A közösségi médiákban kapott visszajelzéseket elnézve ez a hely fel tudja venni a versenyt az évek óta dübörgő társaival. Bár maga a klub a belvárosban van, a tulajdonosok a hely szinte minden apró részletével a bányászat világába kalauzolnak el. Az itallap szinte mindent tartalmaz. Csapolt kézműves sörök, koktélok, limonádék és a téli évszakra tekintetve finom forralt boruk is van.

12348735_1143677708990696_874609927_n.jpg

csaphaz.png

 

 

 

 

 

A hely egyedisége az Olaj- és Gázipari Múzeum állandó kiállítása, amely az egész helyszínen jelen van. Emellett szinte heti rendszerességgel rendeznek koncerteket, esteket,  amelyekről Facebookon (https://www.facebook.com/feketearanyklub)  tájékozódhatnak az érdeklődök.

Ha én árus lennék a Fehérvári úti Vásárcsarnokban

Hivatali hercehurca. Különböző költségek. Problémás parkolás. Árusként a vásárcsarnokban.

Kerületünkben központi helyen van a Fehérvári úti Vásárcsarnok, kortól függetlenül mindannyian gyakran betévedünk, hiszen a házias ételektől kezdve az igazi kiskertekben termesztett zöldségekig, gyümölcsökig minden kapható, de a virágválaszték is gazdag. De mégis, hogy kerülnek oda ezek a termékek? Milyen jogi procedúrákon és különböző hercehurcákon kell keresztül mennie egy árusnak? Vagy épp milyen problémájuk adódik naponta? A vásárlók szemszögéből ismerjük a piacot, de mi a helyzet az árusok részéről?

piac1.jpg

Utánajártam a dolognak úgy, mintha én is szeretnék ott árulni. Kérdéseimre a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságától kértem válaszokat.

Ha én árus lennék, első feladatom a hivatalos és érvényes papírok beszerzése lenne. Ilyen a vállalkozói igazolvány, vagy társasági szerződés, cégkivonat, aláírási címpéldány. Ha ezek mind megvannak jöhet a helyszín kiválasztása. Ha kiválasztottam a helyszínt, írásos kérvényt kell benyújtanom, melyen fel van tüntetve a név/cégnév, piac megnevezése, helyiség megnevezése, tevékenységi kör/ árukör megnevezése (részletesen). Ezenkívül szükségem van még a helyi önkormányzattól kért működési és egyéb szakhatósági engedélyekre. Az Igazgatóság Helyiséggazdálkodási osztályán azt mondják, hogy az ügyeket 5-8, de legfeljebb 30 munkanapon belül elbírálják. 

Maga a hely költsége függ attól, hogy a csarnokon belül hol is van, és mivel van felszerelve, de átlagosan számolhatunk 3000-7000Ft-os négyzetméterenkénti bérleti díjjal, a négyzetméterenkénti 2025Ft-os közösköltséggel, és az egyéni rezsi díjjal, és mindenhez jön még plusz az áfa. De legalább szabad árképzés van! Senki nem köt bele abba, hogy mit és mennyiért árulok.

piac2.JPG

Nem lehet parkolni

Több eladót is megkérdeztem, hogy meséljen a napi teendőiről, olyan dolgokról amiket jónak, illetve rossznak talál. A piac hangulata a legjobb, de a parkolási lehetőségeket egyöntetűen kifogásolták. Korán reggel 6:30-kor nyit a csarnok a vásárlók részére. Ha ekkor bemegyünk a szépen kipakolt termékeket és az árusításra kész eladókat látjuk. Egyértelmű, hogy ők jóval korábban, hajnalban érkeznek. Mivel szállítják az árujukat? Természetesen kisebb nagyobb gépjárművekkel, melyekkel valahova parkolni is kell. Erre a problémára így válaszolt az Igazgatóság:

A bérleti szerződések a vállalkozásokkal kizárólagosan az adott helyiségek, asztalok, területek napi/heti/időszakos/havi bérlésére vonatkoznak. Mint ezeken kívül eső szolgáltatás, a parkolás kérdése egyénileg megoldandó minden bérlőnek/dolgozónak.

Értem én, de hogyan oldja meg egyénileg? A leghosszabb nyitva tartás keddtől péntekig van, reggel 6:30-18:00 között. Az árusok a nyitvatartási idő előtt érkeznek és utána távoznak, tehát legalább 12 órás parkolásra szükségük van. Az Igazgatóságnak természetesen erre is van javaslat.

Az árusok részére az Allee bevásárlóközpontban az első óra parkolás ingyenes, onnantól ugyanúgy, mint minden vásárló számára, fizetős. Lehetőség van havi parkoló bérlet megváltására, de kedvezményt a környék dolgozói nem kapnak külön. Áruszállítás, ki-, és bepakolás céljából használhatják a bérlők az áruszállító rámpát. Amennyiben teherautóval érkeznek, egy órát használhatják díjmentesen, személyautóval fél órát. Ezen kívül a környék utcáiban tudnak parkolni.

Ha elfogy az alma, akkor a környék utcájába szaladjon az eladó még egy vagy két rekesz almáért? Tényleg remek megoldás. Ezenkívül olyan költségek jöhetnek még szóba, hogy mérleg használat/kölcsönzés 315Ft, lift használata egy menetre 126Ft, hangos bemondás szavanként 55Ft, elvégre a reklám mindig jól jön, öltözőszekrény 3000Ft/hó és ezek az áfát nem tartalmazzák.

piac3.JPG

Vásárlóként könnyen hozzáférhetünk a házias termékekhez, de eladóként annál nehezebb a dolgunk ezen a terepen. Nem egyszerű folyamat elindítani egy kis vállalkozást a csarnokban, és elég sok költséggel számolhatunk, amiket még itt nem is említettünk, hiszen működés közben merülnek fel.

Én mindenesetre még átgondolom ezt a standnyitást, viszont a már működő standoknak köszönet és kitartás!   

piac4.JPG

27 éves a Kondorosi úti uszodánk

Nehéz kezdetek. Folyamatos fejlődés. Kiemelt szerep a kerületi sportéletben. 27 év.

1988. november 30-án volt az a sajtótájékoztató, amin bejelentették, hogy megnyitja kapuit a Kondorosi úti Uszoda. Dollenstein István, a XI. kerületi tanács elnöke és Csikány József, a létesítmény igazgatója mutatta be akkor az érdeklődőknek a sportlétesítményt,számolt be róla az MTI 1988-ban. A XI. kerületi tanács 1984-ben határozott arról, hogy fedett uszodát építtet, mely átadása többször is problémába ütközött, így 4 évvel később 1988. december 2-án vehette birtokba a lakosság. A 200 millió forintos beruházás 520 fő befogadására volt képes és gyöngyszeme a 33 1/3 méteres feszített víztükrű, 210 cm mély, nyolcpályás medence, amelyben akár rangos nemzetközi versenyeket is lehetett volna rendezni, de a cél a lakosság úszás igényének kielégítése volt, tehát nem a versenyport, hanem a tömegsport állt az első helyen. Délelőttönként a diákok oktatását tervezték, számítások szerint az első év alatt a kerület 16 ezer nebulójából 2400 gyerek részére kívánták biztosítani nemcsak az úszásoktatást, hanem a rendszeres gyakorlási lehetőséget is. Míg délutánonként a felnőttek 25, a diákok pedig 15 forintért válthattak jegyet három órára. A nagymedence mellett egy 16x8 méteres tanuszoda, szauna, szolárium és fodrászszalon is ki lett alakítva, sőt még büfé és klubház is található volt a létesítményben. Akkoriban még három teniszpálya kialakítása is tervbe volt véve.

Az 1997 óta Nyéki Imre nevet viselő uszoda azóta rendelkezik már 25 méteres strandmedencével és gyermek pancsolóval a nyári szezonra, jakuzzival és a tervezett teniszpályákkal. Ezenkívül lehetőség van speciális tornákra és terápiás vízi foglalkozásokra szakemberek irányításával, de kosárlabdázni és röplabdázni is lehet, derül ki a 11.kerület.ittlakunk.hu ismertetőjéből, ahol további fotókat láthatunk az uszoda életéből.

Kerületünk egyik kiemelt sportlétesítménye fontos szerepet tölt be a kerületi lakosok mindennapos sportéletében, amiért a különböző programok is felelősek. Az aktuális hírekről az uszoda facebook oldalán tájékozódhatunk.nyeki1.jpg

Újabb változások az újbudai villamosközlekedésben

A november végi egy hetes forgalomváltozás után most újabb változások következnek az újbudai villamosok közlekedésében.

November 30-tól, hétfőtől december 6-áig az Újbuda és Farkasrét felől érkező 18-as, 59-es és 61-es villamosok csak a Déli pályaudvarig viszik az utasokat. Előre várhatóan december 7-től újra a Széll Kálmán térig járnak majd a villamosok, ezekre ideiglenesen a metróállomás mellett kijelölt végállomáson, a tér Vérmező úti oldalán lehet felszállni. Emellett könnyebben megközelíthető lesz az 2-es metró, a 4-es, 6-os villamosok megállója, illetve a teret érintő buszjáratok - írja az MTI.

A forgalmi változások az autóbuszokat is érintik. Újból közlekedik 291-es busz, így a zugligeti libegőig a 102-es busz helyett ezzel a járattal lehet majd eljutni. A módosított menetrend szerint közlekedő 91-es és 102-es buszok csak a Széll Kálmán tértől indulnak a Rózsadomb és a Mártonhegy felé. 

A villamosok menetrendje a tervezettek szerint december közepétől áll helyre.

 

 

 

2015\11\28 evanni 2 komment

Újbuda belevalóan védezik

A tiltás színében virító kondom éktelenkedik a Karinthy Frigyes 17-21. sarkán, belevaló tartalommal.


A Móricz Zsigmond körteret és Irinyi János utat összekötő utcán már 3. hete egy teli óvszer akasztja meg a járókelők figyelmét. Ha a körtér felől haladunk lefelé, menetirány szerinti jobb oldalon találhatunk rá erre a kuriózumra. Művészettörténész szemmel tekintve nevezhetnénk dadaista alkotásnak, ha az óvszerre egy oda nem illő címkét aggatott volna a gazdája. Azonban ez nem így történt.

wp_20151126_001.jpg

Ez a jelenség több szempontból problémás, számos oktatási intézmény közelíthető meg a körtéren áthaladva, illetve a 6-os villamos vonalán (pl. Újbudai Széchényi István Gimnázium, Gárdonyi Géza Ált. Isk. stb.). Még az általános iskolásokból ez meghökkenést, értetlenkedést válthat ki, addig a serdülőkorban lévő fiatalok körében nevetség tárgyát képezi, valamint az sem elképzelhető, hogy inspirációt és buzdítást fedeznek fel benne.

Mi van azokkal az újbudai lakosokkal, akik mindennap arra közlekednek, vagy a gyerekeik mindennap elhaladnak a kondom mellett? A felnőttek közömbösek, de a gyermeki kíváncsiság rosszul is végződhet: nem kívánt fertőzések az óvszer megérintése miatt.


Mennyire veszik komolyan a takarítók, hogy Újbuda tiszta és élhető kerület legyen?


Ez a kerítés nem tartozik szorosan az Újbudai Közterület Felügyelet hatóköre alá, azonban járdatakarítás közben a munkásszolgálat figyelmét sem kerülheti el a felkötött, teli kondom. Az óvszer, mint szemét nemcsak a Karinthy utcán jellemző, hanem a Bogdánfy úton is. Egyenlőre ott még sikertelen történetként könyvelhető el, mert azok az eldobált, megbontott óvszerek üresek.

Fuss önmagadért!

A Városrészek Közötti Futást idén november 14-én délelőtt rendezték meg a Bikás Parkban. A 11. kerületi iskolák kaptak meghívást a programra, öt különböző korcsoportban indulhattak a versenyezni vágyók. Az esemény az óvodás korosztály 200 méteres futásával kezdődött. Minden látogató a helyszínen nevezhetett.

A nevezést követően kicsik és nagyon egyaránt használták a bemelegítéshez a Bikás Parkban található fitnesz sporteszközöket. Volt, aki próba körrel készült a versenyre, mint az a három nyolcadikos lány, akik a Kelenvölgyi Áltlános Iskola tanulói és már rutinos versenyzőnek számítanak a programon. Azt mondták, remélik, hogy az ő iskolájukból vesznek részt a legtöbben és ezért az iskola értékes sportszereket kap.

img_1648.JPG

A tanulók mellett tanárok is neveztek a versenyre. Közülük a Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanítónőjével, Jakab Anitával beszélgettem, aki kerékpárral érkezett. A heti öt testnevelés órából kettőt tart a 2. a osztálynak és az atlétika vonalat erősíti. Ő maga heti rendszerességgel jár futni. Az alsó tagozatosoknak futó edzést tart hetente a Feneketlen tónál. Ősszel harmadik helyezést ért el lány tanulóival a kerületi atlétika versenyen.

Király Nóra alpolgármester is az indulók között volt. Többen családosan vettek részt az eseményen. Aki részt vett a versenyen vagy csak a Bikás Parkban járt, egy jó hangulatú, családias eseményen találta magát, ahol szívesen fogadták, mint versenyző vagy érdeklődő.

A megdagadt láb sem akadály

A 11. kerületi Malom Közösségi Tér megtartotta az első Zarándokfórumot október 15-én. A meghívott vendég Miháczi János volt, aki szerint a zarándoklás egyik haszna a technológiai eszközök nélküli élet, a másik pedig, hogy az ember ráébred arra, hogy milyen kicsi a természetben, de annál erősebb vágy küzd benne a túlélésért.

A Zarándokutakon című előadás 18 órakor kezdődött az Összefogás Újbudáért Egyesület klubhelywp_20151015_002.jpgiségében, a vendégek között voltak tapasztalt zarándokok, idősek és fiatalok, és olyan érdeklődők, akik még csak információ szerzés gyanánt ültek a sorokban. A kíváncsiság mindenesetre közös vonás volt. Mivel sikeresen eláztam, nagyon jól esett a tea, amivel a vendégelőadó és a szervezők várták a vendégeket, sok más harapnivaló mellett.

Miháczi János egy rövid bemutatkozással kezdett. János 2011-ben akarta bejárni a caminoi utat, azonban a láb sérülése miatt egy kisebb útba vágta a túrabotját: a legelső útja az egyik hazai ösvény volt. Az otthoni viszonylatok után sikeresen vetette bele magát a külföldi megpróbáltatásokba is. Másodjára az spanyolországi Szent Jakab úton (vagy szoktuk El Caminonak is nevezni), majd a római úton győzte le a kilométereket.

János egy kicsit szárazabb, szakmai bevezetőt választott. Vázlatosan beszélt arról, hogy milyen marketingbeli, infrastrukturális és pénzügyi keretek övezik a zarándokutakat. A közönség az élménybeszámolót várta, ezért a további részleteket az előadás után osztotta meg az érdeklődőkkel. A klubhelyiség falára képeket vetített, amiket saját kezűleg készített az útjai során.
Az előttem ülő néni egy zarándok útikalauzt tartott a kezében, más pedig a mobilján csekkolta az említett zarándok helyszíneket. Amikor Jánosnak nem jutott eszébe egy olaszországi templom vagy egy szökőkút név, akkor a mögöttem ülő hölgy azonnal felszólalt és egy információ dús leírást adott a helyszínről. A tájképek és monumentális templomokon kívül látlelet kaphattunk a zarándoklás keményebb oldaláról is. János a megdagadt lábfejéről és bekötözött térdéről is hozott képeket nekünk.

Jól esett látni, ahogyan a visszaemlékezett a kalandjaira, azonban számomra nem volt annyira élvezetes ez a beszámoló, mint egy zarándoknak, aki megjárta ezeket az utakat. Én soha nem voltam zarándokolni, így nem tudtam átélni azt, hogy milyen lehet, saját erőm által bejárni a szép tájakat és megtenni a több ezer kilométert.

Lehetőségem volt megkérdezni egy újbudai lakost, aki bár csak egy fél caminoi útra nevezett be, láthatta és megtapasztalhatta azokat az élményeket, amelyeket János prezentált az este folyamán. A narancssárga inges fiatalember két munkahely között határozott úgy, hogy megméretteti magát. Nem teljesítmény túrának élte meg, hanem egy baráti sétának, ami az idegen táj meghódításával járt. Ő Jánossal ellentétben főleg egyedül túrázott, de voltak lelkes összeköszönései a külföldi zarándokokkal is. Tőle tudtam meg, hogy Budapesten rendszerességgel járnak össze a különböző utakat bejárt magyar zarándokok és rendhagyó pesti zarándoklást is szoktak tartani. Ezekről az eseményekről a 8. kerületi Zarándokpontban több információt is megtudhatunk. Ez a Pont arra specializálódott, hogy a zarándokoknak utazási információkat, brossúrákat és mindenféle tanácsot adjanak.

Miháczi János személyében egy mosolygós és készséges embert ismerhettünk meg, aki nemcsak egyéni zarándok, hanem zarándok segítő is. A magyar zarándokúton elindulók segítséget és útmutatást kérhetnek tőle és csapatától. Az megtett utak tapasztalatai nem vesznek el, hanem tovább kamatoztathatók a hétköznapokban is.

A Zarándokfórum november 19-én folytatódik, egy fiatal központú témával, majd a december 17. előadással zárul az idei évre.

 

Darth Vader, rohamosztagosok és űrhajók a LEGO Családi Napon

 

A LEGO őszi családi rendezvénysorozatának következő felvonását az Allee bevásárlóközpontban tartották november 6-án és 7-én.

Bár pénteken már látogatható volt a LEGO elkerített birodalma az Allee földszintjén, a szombati hétvége rengeteg kisgyermekes családot odacsábított, így sokakra hosszas sorban állás várt, mielőtt beléphettek a rendezvény kicsi, de annál izgalmasabb színterére. A birodalom azért is egy megfelelő szó a családi nap helyszínének leírására, mert a Star Wars uralta az esemény hangulatát. A jelenlévők beöltözve készíthettek közös fotót egy birodalmi rohamosztagossal, de a legóból épített életnagyságú Darth Vader legalább annyira csábító volt a gyerekek számára.

lulu.jpg

lulu2.jpg

Bevallom, nem számítottam rá, hogy egy legózásért nem különösebben rajongó felnőtt nőként – akit ráadásul nem is a gyerekét hozta el, csak kíváncsi volt – huzamosabb ideig leköt majd a rendezvény, de becsaptak az előítéleteim. Szinte csak azért nem kezdtem el én is az ügyességi, logikai, legó-építési játékokban részt venni, mert a gyerekek ellentmondást nem tűrően elfoglalták a területen felállított összes helyszínt. A színtéren kívül maradva sem unatkoztam, a kiállított alkotásokat, amelyet a Star Wars és a kislányok számára talán érdekesebb Friends téma uralt, érdemes volt megtekinteni.

A feladatokat teljesítő és a kvízeket leggyorsabban megválaszoló gyerekek ajándékokat kaptak, a legügyesebbek Jedi lovaggá válhattak. Emellett ki lehetett próbálni a legnagyobb LEGO Technic modelleket, akiket pedig a nindzsák világa vonzott, a LEGO Ninjago Airjitzu terepén jeleskedhettek. A legkisebbek, akik az ügyességi feladatokban még nem igen tudtak részt venni, egy LEGO DUPLO medence várta, hogy beleugorjanak és szabadon építkezzenek.

lulu3.jpg

lulu4.jpg

 Voltak bennem olyan gondolatok, hogy az egész arról szól, hogy a gyerekek beleszeressenek a kiállított modellekbe, azután rögtön elrángassák a szülőket a LEGO boltokba, hogy elő-karácsonyi ajándékként megvegyék a kiszemelt játékokat. De a helyszínen ezek a negatív érzések el is tűntek, a játékvezetők mindent megtettek, hogy jól érezzék, beleéljék magukat a gyerekek ebbe az elkerített kis világba. Nem bombázták prospektusokkal a szülőket, nem az akciókra való felhívások uralták az eseményt. A LEGO márka nagy figyelmet fordított rá, hogy a Budapesten már több helyszínen megrendezett esemény összehozza a családot és a kicsiket-nagyokat egyaránt megmozgassa. A szülők hősiesen várták ki a hosszú sort akár a bejutásra, akár a fotózásnál, sok apuka pedig gyerekeket megirigyelhető lelkesedéssel látott neki építeni a legókból. A rendezvényt ingyenesen lehetett látogatni, amit hiányoltam, hogy nem volt programfüzet, így érdemes volt odafigyelni a bemondóra, milyen feladatok és játékok zajlanak éppen.

Mint már említettem, a legózás sosem volt a kedvenc elfoglaltságom, ami miatt mégis úgy éreztem, ott a helyem egy családi napon a Star Wars uralkodó miliője volt – az új film közeledtével ugyanis rajongóként minden alkalmat, találkozót megragadok, ahol Leia hercegnővel vagy Chewbaccával – legalábbis az imitátorukkal – találkozhatok. A gyerek nélkül érkező felnőtteket elnézve, ezzel az érzéssel nem voltam egyedül. Az pedig különösen jó hangulatot keltett, hogy sok kutyás gazdit láttam arra tévedni, így a sorban álló gyerekek addig is találtak elfoglaltságot, míg nem kerültek Darth Vader közelébe.

A rendezvény utolsó felvonására november 13-14, a pécsi Árkádban kerül sor – az érdeklődőknek tehát még van lehetőségük részt venni a LEGO Családi Napon.

lulu5.jpg

 

 

 

 

Formáld te a budai fonódó menetrendjét!

A Budapesti Közlekedési Központ hamarosan megkönnyíti az újbudai lakosok életét. Decemberre tervezik a budai fonódó befejezését.

November 10-ig az újbudai lakók javaslatot tehetnek, mit változtassanak a fonódó forgalmi rendjét, lehetőséget kapnak arra, hogy a mindennapjaikhoz formálják a villamoson és buszok menetrendjét. A lakosok a BKK honlapján véleményezhetik a rendet és megismerhetik a villamos- és buszhálózati terveket.

A felújítás a funkciója miatt kapta a fonódó nevet, ugyanis több újbudai villamoshálózatot fon egybe, célja, hogy átszállás nélkül eljuthassanak az utasok Óbudáról Dél-Budára. Az építkezés a 17-es villamosvonalat egyesíti a 19-es, 41-es és 61-es vonalakkal. A Széll Kálmán teret érintő villamoshálózat felújítása szintén a budai fonódó részeként zajlik, a tér felújításával összehangolva

 

 

süti beállítások módosítása