Ha én árus lennék a Fehérvári úti Vásárcsarnokban

Hivatali hercehurca. Különböző költségek. Problémás parkolás. Árusként a vásárcsarnokban.

Kerületünkben központi helyen van a Fehérvári úti Vásárcsarnok, kortól függetlenül mindannyian gyakran betévedünk, hiszen a házias ételektől kezdve az igazi kiskertekben termesztett zöldségekig, gyümölcsökig minden kapható, de a virágválaszték is gazdag. De mégis, hogy kerülnek oda ezek a termékek? Milyen jogi procedúrákon és különböző hercehurcákon kell keresztül mennie egy árusnak? Vagy épp milyen problémájuk adódik naponta? A vásárlók szemszögéből ismerjük a piacot, de mi a helyzet az árusok részéről?

piac1.jpg

Utánajártam a dolognak úgy, mintha én is szeretnék ott árulni. Kérdéseimre a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságától kértem válaszokat.

Ha én árus lennék, első feladatom a hivatalos és érvényes papírok beszerzése lenne. Ilyen a vállalkozói igazolvány, vagy társasági szerződés, cégkivonat, aláírási címpéldány. Ha ezek mind megvannak jöhet a helyszín kiválasztása. Ha kiválasztottam a helyszínt, írásos kérvényt kell benyújtanom, melyen fel van tüntetve a név/cégnév, piac megnevezése, helyiség megnevezése, tevékenységi kör/ árukör megnevezése (részletesen). Ezenkívül szükségem van még a helyi önkormányzattól kért működési és egyéb szakhatósági engedélyekre. Az Igazgatóság Helyiséggazdálkodási osztályán azt mondják, hogy az ügyeket 5-8, de legfeljebb 30 munkanapon belül elbírálják. 

Maga a hely költsége függ attól, hogy a csarnokon belül hol is van, és mivel van felszerelve, de átlagosan számolhatunk 3000-7000Ft-os négyzetméterenkénti bérleti díjjal, a négyzetméterenkénti 2025Ft-os közösköltséggel, és az egyéni rezsi díjjal, és mindenhez jön még plusz az áfa. De legalább szabad árképzés van! Senki nem köt bele abba, hogy mit és mennyiért árulok.

piac2.JPG

Nem lehet parkolni

Több eladót is megkérdeztem, hogy meséljen a napi teendőiről, olyan dolgokról amiket jónak, illetve rossznak talál. A piac hangulata a legjobb, de a parkolási lehetőségeket egyöntetűen kifogásolták. Korán reggel 6:30-kor nyit a csarnok a vásárlók részére. Ha ekkor bemegyünk a szépen kipakolt termékeket és az árusításra kész eladókat látjuk. Egyértelmű, hogy ők jóval korábban, hajnalban érkeznek. Mivel szállítják az árujukat? Természetesen kisebb nagyobb gépjárművekkel, melyekkel valahova parkolni is kell. Erre a problémára így válaszolt az Igazgatóság:

A bérleti szerződések a vállalkozásokkal kizárólagosan az adott helyiségek, asztalok, területek napi/heti/időszakos/havi bérlésére vonatkoznak. Mint ezeken kívül eső szolgáltatás, a parkolás kérdése egyénileg megoldandó minden bérlőnek/dolgozónak.

Értem én, de hogyan oldja meg egyénileg? A leghosszabb nyitva tartás keddtől péntekig van, reggel 6:30-18:00 között. Az árusok a nyitvatartási idő előtt érkeznek és utána távoznak, tehát legalább 12 órás parkolásra szükségük van. Az Igazgatóságnak természetesen erre is van javaslat.

Az árusok részére az Allee bevásárlóközpontban az első óra parkolás ingyenes, onnantól ugyanúgy, mint minden vásárló számára, fizetős. Lehetőség van havi parkoló bérlet megváltására, de kedvezményt a környék dolgozói nem kapnak külön. Áruszállítás, ki-, és bepakolás céljából használhatják a bérlők az áruszállító rámpát. Amennyiben teherautóval érkeznek, egy órát használhatják díjmentesen, személyautóval fél órát. Ezen kívül a környék utcáiban tudnak parkolni.

Ha elfogy az alma, akkor a környék utcájába szaladjon az eladó még egy vagy két rekesz almáért? Tényleg remek megoldás. Ezenkívül olyan költségek jöhetnek még szóba, hogy mérleg használat/kölcsönzés 315Ft, lift használata egy menetre 126Ft, hangos bemondás szavanként 55Ft, elvégre a reklám mindig jól jön, öltözőszekrény 3000Ft/hó és ezek az áfát nem tartalmazzák.

piac3.JPG

Vásárlóként könnyen hozzáférhetünk a házias termékekhez, de eladóként annál nehezebb a dolgunk ezen a terepen. Nem egyszerű folyamat elindítani egy kis vállalkozást a csarnokban, és elég sok költséggel számolhatunk, amiket még itt nem is említettünk, hiszen működés közben merülnek fel.

Én mindenesetre még átgondolom ezt a standnyitást, viszont a már működő standoknak köszönet és kitartás!   

piac4.JPG