Demonstráció a kínai méz ellen

Október 30-án tüntetést tartanak a magyar méhészek a 11. kerületi Újbuda központnál, amivel céljuk, hogy felhívják a figyelmet az itthon árusított, nagyrészt Kínából, valamint az EU-ból érkező kétséges eredetű mézekre. 

img_1487.JPG

Miután a külföldről beszállított mézek eredete nem megfelelően ellenőrzött és ezáltal az összetételük is visszakövethetetlenné válik. A termelők arra szeretnék ösztönözni a vásárlókat, hogy válasszák a megbízható eredetű, jó minőségű hazai mézet. Az egyik demonstráló elmondása szerint a magyar mézet csupán állagjavítóként használják az így létrejövő, hamis kevert mézhez, amit így olcsóbban tudnak eladni, ezzel hátrányos helyzetbe hozva az itthoni termelőket. Szeretnék azt is elérni, hogy az ilyen termékek pontos összetétele feltüntetésre kerüljön a csomagoláson.

A demonstráción, amit a  Országos Magyar Méhészeti Egyesület szervez, több magyar város is képviselteti magát. A tüntetés békés keretek között zajlik, az érdeklődők vásárolhatnak és kóstolhatnak is többféle magyar termelői mézből, közvetlen a méhésztől.