Kortárs, amatőr írókat ismerhet meg Újbudán

SZEMLÉLŐDŐK címmel indult rendezvénysorozat Újbudán, a Malom Közösségi Térben. Az Összefogás Újbudáért Egyesület szervezésében minden hónapban újabb kortárs, amatőr irókat és költőket ismerhetünk meg, az első meghívott szerző Szabó Jolán volt, október 10-én.da965534d48dfde0e39cdbe9707334a1.jpg

A Fehérvári út és Etele út sarkán lévő hangulatos teremben gyűltek össze a többnyire nyugdíjas korosztály érdeklődői, hogy megismerjék a SZEMLÉLŐDŐK első amatőr íróját, Szabó Jolánt és munkásságát. A bemutató előtt a szervezők pogácsával és vízzel várták az irodalomkedvelőket, illetve mindenkinek osztottak tombolát, amellyel Szabó Jolán Yolla meséi című novelláskötetét lehetett megnyerni. Hangulatos atmoszférát teremtettek, kellemes zene szólt, a várakozás közben Simon András grafikáival és idézeteivel tarkított falat tanulmányoztam.

Az este mottója – A család az emberi élet origója – Szabó Jolán legfontosabb témája. Bár nincsen saját családja, novelláiban arra keresi a választ, illetve azt szeretné bemutatni, hogy a családi élet, akár gyermek, akár már felnőtt korunkban milyen módon és mélyrehatóan határozza meg identitásunkat. Ahogyan összefoglalta, kritikai gondolkodásának központi kérdése, hogy vajon merjük-e a gondjainkat családunkkal megbeszélni?

Szabó Jolán, aki még amatőrnek is kezdő – ahogy az előadáson önmagát jellemezte – 44 éve él a fővárosban. Bár eredetileg filmrendező szeretett volna lenni, jelenleg a novellákban fogalmazza meg gondolatait és véleményét a különböző társadalmi problémákról. Az első novelláskötetét már megtalálhatják a könyvesboltok polcain Yolla meséi címmel. A beszélgetés során az is kiderült, miért éppen ezt a címet és borítót kapta a kötet. A Yolla művésznevet a portálokon használt felhasználónévből hozta át. A borítón szereplő képet, pedig inkább figyelemfelkeltés céljából kapta.

7a5ba823f1162cc27250e3c714021bd9.jpg

Ebből hallhattunk öt novellát az este folyamán Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola diákjainak előadásában, amik például a házasságtörés (a novellát ITT elolvashatják) vagy a megélhetési bűnözés (a novellát ITT elolvashatják) problémáját mutatják be.

Emellett a szintén 11. kerületben található Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola egyik igazán tehetséges növendékét hallhatuk hegedűjén játszani. Az egyesület fontosnak tartja a kerületük tehetségeinek gondozását, igy ezen a rendezvényen is lehetőséget kaptak a fellépésre.

A SZEMLÉLŐDŐK rendezvénysorozat remek lehetőséget kínál a kortárs, amatőr íróknak és költőknek a megnyilvánulásra. Az Összefogás Újbudáért Egyesület kezdetnek 6 alkalmasnak tervezi, a következő november 14-én lesz, szintén a Malom Közösségi Térben. Amennyiben érdekli az irodalom és könnyed, szombati esti kikapcsolódásra vágyik, itt a helye.